top of page
kaart Marokko 2023_edited.jpg

Wat te verwachten in Vietnam

Marokko

Van Fez tot Lac Lalla Takerkoust

 

Afgelopen zomervakantie trokken wij met ons gezin bijna 1 maand door Marokko. 

Dit deden we met onze 2 kiddo’s Lilou (7) en Ziggy (4).

 

Wat je moet weten voor je vertrek:

 

  • Marokko is ideaal voor een roadrip! Maar hou je aan de snelheidsbeperkingen! Flitsen doen ze hier ook!

  • Hulp op straat is vaak betalen, hou dat in je achterhoofd.

  • Afdingen, afdingen en afdingen is wat je moet doen als je iets wil kopen.

  • In Marokko spreken de meeste wel een mondje Frans en Spaans,  Engels kunnen de Marokkanen vaak minder goed.

  • Je hebt geen vaccinaties nodig maar Hepatitis A en Tetanus worden aangeraden.

  • Drink niet van de kraan.

  • Heb je last van gevoelige darmen? Doe op voorhand een probiotica kuur.

  • Om naar Marokko te gaan heb je een reispas nodig.

  • Soms is het goedkoper om vanuit Parijs of Eindhoven te vertrekken.

  • Neem een kijkje naar onze pagina: ultieme checklijst 

Marokko, met zijn diverse landschappen en rijke cultuur, heeft ons weeral betoverd. Het was voor mij de achtste keer dat ik naar Marokko trok, en de derde keer met ons gezin. 
We hebben echt alles uit de kast gehaald deze keer en zijn van het eeuwenoude Fez via de Sahara, de Atlas en de kust naar het platteland van Marrakech gegaan. Een tocht van meer dan  2000 kilometer.  

 

Fez - Het Historische Begin (2 nachten)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De reis begon in Fez, een stad waar de tijd lijkt stil te staan. Met zijn eeuwenoude medina en bruisende soeks is het de perfecte kennismaking met Marokko's rijke geschiedenis. Fez staat bekend om zijn leer, op talrijke plekken in de oude medina zijn leerlooierijen te vinden. Deze bezienswaardigheden in Fez hebben een lange geschiedenis en zijn nog steeds een belangrijk onderdeel van de economie van Fez. Omdat het erg heet was in Fez en we niet veel geslapen hadden hebben we de eerste dag genoten van het mini zwembadje (of plonsbad) in onze Riad. De dag nadien zijn we in de ochtend de medina gaan bezoeken, erg indrukwekkend voor onze kids, 's middags terug het plonsbad in en ’s avonds genoten we  van een lekkere tajine op het dakteras van Cafe Clock.

Wij verbleven in een super gezellige Riad, Les Bains de Fez Tara, midden  in de medina van Fez waar je lekker kon ontbijten en er ook een plonsbadje was. Dit was echt wel nodig voor de kids (en voor ons) tijdens dit warme weer. Je kan het hier boeken.

 

Van Fez naar Midelt -  (1 nacht) 199 km

 

Na 2 dagen acclimatiseren  in Fez begon onze roadtrip nu echt, we haalden onze huurauto op en begonnen aan onze tocht. Eerst een beetje onwennig en voorzichtig rijden we door de drukke stad Fez, maar als snel wordt het aangenaam en rustig rijden en voelen we het avontuur op ons afkomen.

Na enkele uurtjes rijden door prachtige landschappen bereiken we onze stop: Midelt. Deze bergstad diende als rustpunt voordat ons avontuur in de Sahara begon. De panoramische uitzichten over het Atlasgebergte zijn simpelweg betoverend.

 

We verbleven in Riad Villa Midelt, een hotelletje waarvan je de sfeer van enkele decennia geleden voelt. Wij vonden het geweldig, er was ook hoera een zwembad en een erg vriendelijk personeelshoofd die de ganse  avond met ons over muziek praatte en vertelde hoe hij door Bob Marley Engels heeft geleerd . Het hotel kan je hier boeken.

Van Midelt naar Erg Chebbi - De Sahara Roept (1 nacht) 250 km

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier beleefden we het ultieme woestijnavontuur met een kamelentocht, zigzaggend door de majestueuze gouden duinen van de Sahara. We vertrokken rond half zeven van onze afspraakplaats op onze kamelen en maakten na een klein uurtje een tussenstop om naar de zonsondergang te kijken.Ondertussen gleden de kids van de duinen en rolden in het zand. Nadien was het nog een klein half uurtje naar ons tentenkamp waar ons een heerlijke maaltijd stond te wachten en we genoten van de muziek aan het kampvuur en de magische sterrenhemel.

 

Wij sliepen in Luxury tented Erg Chebbi, wat we zeker aanraden want de tenten waren echt prachtig ingericht het eten was overheerlijk en anders dan wat we al gegeten hadden, een soort Fusion tussen de Marrokaanse en Franse keuken. Opgelet, je vervoer (kamelen of jeep) zijn niet inbegrepen in de prijs. Wij kozen om 's avonds  te gaan met kamelen en terug in de voormiddag met de jeep omwille van de warmte.  Je kan het hier boeken.

 

Erg Chebbi naar de Gorges du Dades ( 2 nachten) 256 km

Na ons avontuur in de Sahara kwamen we terecht in de Gorges du Dades. De prachtige rotsformaties en diepe canyons van de Gorges du Dades waren echt schitterend om tussen te wandelen. Dit is een stukje Marokko waar nog niet zo heel veel toeristen komen maar echt wel de moeite waard was. Wij deden onze wandeling in de Dades kloof via de Monkey fingers.  

Wij vertrokken vanuit het dorpje Tamellalt, daar kan je indien je met de auto komt je auto parkeren aan Auberge Kasbah Ait Marghad. Van daaruit loop je naar beneden en ga je over een brugje. Blijf het pad volgen en houdt steeds rechts aan, dan kom je aan een rivier die je even volgt waarna je aan een plaats komt waar je even kan plonsen. Daarachter start de hike, waar je tussen 2 gespleten rotsen wandelt.

Gelukkig waren  wij een local tegengekomen die ons wilde gidsen en ook Ziggy af en toe kon dragen. Je moet de weg goed kennen want deze loopt over rotsen en kloven zonder wegwijzers.  Het was uitdagend, maar een echte aanrader! Wij sliepen ook echt in een pareltje, Chez Pierre, kan je hier boeken.

 

 

 

 

 

 

 

Van Gorges du Dades naar Ouarzazate (2 nachten) 149km

 

Bekend als het "Hollywood van Marokko", is Ouarzazate de thuisbasis van filmstudio's en historische kasbahs. Hier genoten we van onze  ecolodge met een zwembad en de vele dieren van de boerderij. Ook gingen we de stad in en kuierden wat rond. We sliepen in Ecolodge La Palmeraie, een leuke plek was maar wel wat prijzig voor wat het is. Een beetje vergane glorie.... maar een oase van groen en rust, kan je hier boeken.

 

Van Ouarzazate naar Imlil - Wandelen in de Atlas (2 nachten) 243 km

 

Na het zwoele Ouarzazate was Imlil een klimatologische verademing, Imlil heeft door zijn ligging op 1750 meter een koeler klimaat. We maakten een mooie dagtocht in het Atlasgebergte met een gids en ezeltje en konden zo tot  tot 2000 meter hoog gaan. We vonden verkoeling aan een waterval en genoten van de couleur locale en bedrijvigheid die er plaatsvond. Wij sliepen in Jnane Karma, en leuk plekje met een zwembad en een prachtig zicht op de bergen. Prijs kwaliteit zeer goed. Je kan het hier boeken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van Imlil naar de Zuidelijke kust: Mirleft (2 nachten) 406 km 

 

Het minder bekende Mirleft, was een verrassing. Lilou en Philippe gingen hier op paraglide-avontuur.

Mirleft is een ietwat slaperig stadje aan de kust waar een heel leuke sfeer hangt en waar je gemakkelijk enkele dagen kan rondhangen met genieten van zon, zee en strand.  

Philippe en Lilou gingen hier ook paragliden in le Nid d'Aigle. Een echt avontuur! Wij sliepen in een oud militair  fort uit 1935, gelegen op een heuvel met een prachtig zicht op de stad en naast oude ruïnes. Hotel de Charme les 3 Chameaux is een echt pareltje en kan je hier boeken.

 

Van Mirleft naar Agadir (2 nachten) 137km

 

Wij lieten de kust in Agadir aan ons voorbijgaan omdat het, zeker tijdens de zomermaanden enorm druk is. In plaats daarvan kozen wij om te verblijven in een Ecolodge Atlas Kasbah op 20 minuutjes van de kust. De ecolodge is meermaals bekroond voor zijn ecologische inspanningen. Er was hier vanalles te doen en wij hebben dan ook verschillende workshops gevolgd. Zo kan je tajine leren maken, kan je het Arabisch schrift ontdekken , een workshop sterrenkijken volgen of je laten verwennen in de wellness en een bezoek aan de hammam brengen.

Je kan hier boeken.

 

Van Agadir naar Tagazout (2 nachten) 39 km

Tagazout is onder de surfers al langer een gekende plaats, een klein vissersdorp aan de Atlantische kust van Marokko, iets ten noorden van Agadir. Wij genoten er van surfen, zandkastelen bouwen, langs de winkeltjes kuieren en boodschapjes doen om eens zelf spaghetti te maken en met veel smaak op te eten op ons dakterrasje van ons appartementje, met op de achtergrond de zee en het geluid van spelende kindjes door de straatjes.

Wij verbleven in Sunny Apartments Taghazout, wat super leuk gelegen is boven een kruidenierswinkeltje en met een heel leuk dakterras. Het appartement zelf is eerder basic maar zeker prijs kwaliteit. Kan je hier boeken.

 

We verbleven in 2021 ook al eens in Taghazout maar toen zaten we aan het "verkeerde deel" en vonden het toen niet zo aangenaam omdat het super druk en vuil was. Deze keer zaten we terug in het aangename gedeelte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van Taghazout naar Essaouira  (2 nachten) 152 km

 

Het charmante kuststadje Essaouira, met zijn historische medina en levendige vissershaven, stond garant voor heerlijke culinaire ervaringen en wandelingen langs de vestingmuren. We genoten van de levendige sfeer, Lilou en ik gingen naar een hamam en we kochten -bij een ondertussen gekende groothandelaar in kussenslopen en tapijten- onze voorraad om een stukje Marokko mee te nemen naar huis. We sliepen in een heel leuk hotelletje in de medina waar de kinderen hun eigen badkamer en kamer hadden op een mezanine, dat vonden ze natuurlijk schitterend! Het hotel les Matins bleus kan je hier boeken

 

 

Jnane Tihihit - Een Plattelandsoase dichtbij Marrakech

 

We sloten onze reis af met een verblijf in Jnane Tihihit, een ferme d'hote waar bijna 90% van wat op je bord komt afkomstig is van de boerderij. We bleven een week om ten volle te genieten van de omgeving, het o-ver-heerlijke en gezonde eten, de dieren, plonsen in het natuurlijke zwembad  en de workshops. Philippe ging samen met Lilou paardrijden, we maakten een prachtige wandeling doorheen een droge rivierbedding, gingen een avondje naar Marrakech en de kindjes leerden brood bakken en kleihuisjes maken. We kwamen hier al eerder en we komen zeker terug in dit stukje aards paradijs.

Je kan hier je verblijf boeken.

 

PHOTO-2023-08-20-12-26-56.jpg
DD0735BD-3F04-43ED-A54A-1170FB7F439B.jpg
DSC_0082.jpg
PHOTO-2023-08-20-12-47-41 7.jpg
IMG_6217.jpg
PHOTO-2023-08-20-12-51-00.jpg
PHOTO-2023-08-20-12-51-00 4.jpg
PHOTO-2023-08-20-12-51-01 10.jpg
PHOTO-2023-08-20-12-59-05_edited_edited.
PHOTO-2023-08-20-12-59-06 3.jpg
PHOTO-2023-08-20-12-47-36 5.jpg
PHOTO-2023-08-20-12-47-36 4.jpg
PHOTO-2023-08-20-12-56-34 5.jpg
bottom of page