top of page
DSC_0333.JPG

Cambodia

CAMBODIA

Hoofdstad? Phnom Penh
Waar? Het land ligt in Zuidoost-Azië en grenst aan Thailand, Vietnam en Laos.
Hoe groot? 181.035 km² (5,9 keer België)
Hoeveel? 16,74 miljoen inwoners
Wablief? Khmer
Religie? 95% van alle Cambodjanen is boeddhist.

 

Cambodja heeft ons geraakt, het heeft iets betoverends en magisch. Het was ook hier waar we mijn ouders terugzagen nadat we 4 maanden eerder vertrokken vanuit Gent met de trein. 

Het is een land dat veel te verduren heeft gehad, De Khmers zijn letterlijk naar de hel en terug geweest door het regime van de Rode Kmer, onder leiding van Pol Pot, maar ze werken er hard aan om te zegevieren, vertrouwend op hun aanstekelijk optimisme. Je kan dit land niet verlaten zonder enige bewondering en genegenheid voor de bewoners van dit koninkrijk te hebben.

Wat heeft het te bieden? Naast een rijk van tempels, het hedendaagse Cambodja is de opvolger van het machtige Khmer-rijk en dat kan je onder andere zien aan de legendarische tempels van het adembenemende en mooie boeddhistische tempelcomplex Angkor Wat. Maar Cambodja is veel meer dan dat! Al eens van roze rivierdolfijntjes gehoord? Deze kan je hier ook vinden. En als je naar het Noordoosten trekt kom je bij  de hooglanden waar je een overvloed aan natuur en dieren in het wild vindt. Of trek vanuit de hoofdstad, die ook voor ieders wil wat te bieden heeft, naar het Zuiden en stop aan de rivier in het stadje Kampot, ook gekend door zijn heerlijke peper. Zet ook zeker Kep op je lijstje, prachtige oude koloniale gebouwen en…heerlijke krab!

Je reis afronden op  één van de mooie eilanden aan de kust, aaaah! Heerlijk!

 

Ik heb Cambodja bezocht in 2007, en nadien in 2017 met mijn man en dochtertje Lilou waar ze haar tweede verjaardag heeft gevierd.

TO EAT

Ahmok is het nationale gerecht gerecht, dit is een typische Khmer curry met kokosmelk van in bananenbladeren gewikkelde kip of vis. Super lekker! Maar het allerheerlijkste dat we hebben gesmuld was in Kep waar we heerlijke verse krab hebben gegeten op de lokale markt, echt een aanrader!

TO DO

Fiets op het platteland rond Kampot, zwem in de rivier. Eet eens insecten :-)

TO GO AROUND

Er is helaas geen uitgebreid treinnetwerk zoals in andere buurlanden. Wij probeerden meermaals de trein van Phnom Penh naar Sihanoukville te nemen maar deze rijdt helaas niet vaak.

Wel is er een betrouwbare busmaatschappij, de Giant Ibis. zij bieden ritten aan tussen Phnom Penh en Sihanoukville. En ook tussen Thailand en Cambodia. Zo is er een bus die vertrekt in Siem Riep en een uurtje of 7 later aankomt in Bangkok. Als je tenminste niet op een bus zit waarbij er passagiers zijn die niet over de juiste documenten bezitten om de grens over te gaan :-)

Maar al bij al wel een rit die goed te doen is, we deden het met ons dochtertje van 2.

We zijn ook op de meest coole manier Cambodia binnengekomen via Vietnam.
Dit was via de Mekong rivier. Tijdens een prachtige tocht van 5 uur vertrekkende van het grensstadje Chau Doc in Vietnam vaar  je in een comfortabele boot naar Cambodia, en het is de meest chilly grensovergang ever!

TO SEE

Angkor Wat, het grootste religieuze monument ter wereld. Het boeddhistische tempelcomplex ligt dichtbij Siem Riep. 

TO STAY

In Phnom Penh zit je goed in het 252 hotel, heerlijk zwembadje, mooie kamers en een super lokale staff.

www.the-252.com

In Kampot kan je heerlijk verblijven aan de rivier en er is ook vanalles te doen. Echt een aanrader! Ze ondersteunen ook de lokale gemeenschap en hebben een heeeerlijke keuken! Zeker een aanrader met kinderen, ze zijn super voorzien! www.mangokampot.be

In Battambang moet je eens een nachtje slapen in the Villa, een oud koloniaal huis. Ze hebben ook mooie projecten die werk biedt aan de lokale omgeving. Indien je tijd hebt moet je zeker eens meegaan op een tochtje rond de stad met demet de Tuk Tuk dat georganiseerd wordt vanuit het hotel. 

 https://www.lavilla-battambang.com

 

Wil je dit land graag bezoeken?

bottom of page