​
FOOD FACTS en meer...
​
​In 2017 trokken wij met de trein van België naar Thailand, hieronder vind je een overzicht van de landen die we tegenkwamen en wat er zoal gegeten en gedronken wordt in die landen, of gewoon leuke weetjes, veel leesplezier!
​​
DUITSLAND
​
-
+ 1500 soorten braadworst
-
Na de UK telt Duitsland het meeste aantal vegetariërs in Europa
-
Oktoberfest= jaarlijks volksfeest in München, geldt als het grootste bier festival ter wereld, wordt door meer fan 5 miljoen mensen bezocht
-
Pretzels en Eintopf zijn bekende gerechten, maar in Hessen eten ze traditioneel ‘meikeversoep’
-
Frühstuck is de belangrijkste maaltijd van de dag, dit zie je aan de vele ontbijt- en lunchgelegenheden, waar je dagelijks maar zeker ook in het weekend uitgebreid kunt brunchen
-
To make on your own: Pichelsteiner Eintopf
Denemarken
​
-
Nationaal gerecht: frikadeller, wat ook zoveel betekent als gehaktbal. Meest bekende is natuurlijk GRAVAD LAX
-
Is een keuken waarin gerechten ontwikkeld zijn vanuit eeuwenlange tradities terug te vinden tot aan de tijd van de Vikingen.
-
Denemarken is het kleinst van alle Noorse landen
-
Ook Groenland en de Faeröer horen bij Denemarken
-
HYGGE: de Deense kunst van het leven
-
Thuisland van Hans Christian Anderson
-
To make on your own: sprookjesgerechten uit de verhalen van Andersen: Geluksperen, roverballetjes& paradijskoekjes van Edith Koenders
Zweden
​
-
Dagelijks worden er 1.836.000 gehaktballen gegeten in de winkels van Ikea
-
Suovas is een woord in de taal van de inheemse Sami en verwijst naar gerookte rendierenvlees-filets. Rendieren melk smaakt zoet en lijkt op gesmolten ijs. Ook die van Rudolph, the red nosed one 😊
-
Zweden houden van loppis, rommelmarkt. Recyclen en upcyclen is in hun opvoeding ingebed
-
‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ Pippi Langkous
-
Zweden heeft al eeuwen niet meegenomen aan oorlogen, ook niet aan de 2 wereldoorlogen
-
Omdat Zweden vaak een koffiepauze houden in de namiddag en daarbij dit eten… To make on your own: Kaneelbroodjes
Finland
​
-
Finnen zijn uitgeroepen tot de gelukkigste mensen op aarde
-
De sauna: het concept is in Finland ontstaan als een ondergrondse kuil om aan de koude te ontsnappen
-
Kinderen starten met de lagere school op een leeftijd van 6-7 jaar, duurt negen jaar. Deze basisschool jaren zijn geheel gratis, alsook de maaltijden en de gezondheidszorg
-
Vis, eland, rivierkreeftjes en rendier staan regelmatig op het menu, alsook zelf geplukte bessen en paddenstoelen
-
De zwaan is de nationale vogel van Finland
-
Het nationale gerecht is roggebrood (saai) en per hoofd van de bevolking wordt er jaarlijks voor een kleine 10kg aan koffie gedronken
-
To make on your own: Lohikeitto, romige zalmsoep
Rusland
​
-
In Rusland wonen ongeveer 160 verschillende groepen en inheemse volken
-
Ojmjakon staat bekend als de koudst bewoonbare plaats ter wereld
-
Kaviaar wordt in Rusland vaak gegeten met een glaasje vodka erbij of bij de rode bieten soep: borsjts
-
Boeuf Stroganoff is werkelijk gemaakt door een Franse chef voor Graaf Stroganoff
-
To make on your own: Vareniki, Russische ravioli
Mongolie
​
-
De bevolking leeft overwegend nomadisch in traditionele vilten tenten, ger of ook wel joert genoemd en voorziet in haar levensbehoeften door veeteelt
-
Over de eetcultuur in Mongolie is niet veel te zeggen, het is een simpele en weinig gevarieerde keuken. Groenten komen nauwelijks voor, yoghurt wordt veel gebruikt. Een lokale specialiteit is airag, een licht mousserende drank. Het nationaal gerecht is Buuz, gestoomde vleesdumplings
-
Ulaanbaatar is de hoofdstad van Mongolie en officieel de oudste en koudste hoofdstad ter wereld
-
Mongolische keelzang vraagt veel oefening, stembeheersing en concentratie. Zie de film van regisseur Roko Belic ‘ Genghis blues’
China
​
-
Kenmerkend voor de Chinese keuken is de verscheidenheid aan groenten, de eenvoud van de bereiding, het gebruik van een kleine hoeveelheid vlees of vis en de levendige, verse en pure smaken van de gerechten
-
Nationaal gerecht van China is gebakken rijst en Pekingeend
-
Alle panda’s over heel de wereld zijn eigendom van China, als je een panda ergens anders ziet worden die dus gehuurd
-
Streetfood: schildpadden en gefrituurde kippenpootjes… op te eten met nagel en al
-
Het cement dat gebruikt is om de Chinese Muur bij elkaar te houden is gemixt met kleefrijst ofte ‘Sticky Rice’
-
In China heb je professionele schetenruikers (😊)je verdient dan ongeveer 45.000€ per jaar
-
‘ Hoe Lang is een Chinees… en Ni Lang is zijn vrouw…’ mwhoehahahaha
-
To make on your own: Back in a bite, chinese loempia’s van GouXou
-
Interesse in de Chinese keuken? Kookboek aanrader: De echte Chinese keuken thuis, Fuchsia Dunlop
Vietnam
​
-
‘3 dingen geven de Vietnamese keuken zijn eigenheid: rijst in verschillende vormen, vissaus als smaakmaker en een weelde aan verse kruiden die gerechten ondersteunen en bereidingen op een hoger niveau tillen’ Tom Vandenberghe
-
In Vietnam is het geen noodzaak om een ijskast te hebben, al hoort het wel bij de vaste keukenelementen, omdat versheid zo centraal staat in de Vietnamese keuken dat een ijskast overbodig is
-
De nationale schotel is pho, een smaakvolle bouillon met noedels en dunne plakjes rundsvlees
-
Terwijl wij een dennenboom optuigen met Kerst, zetten Vietnamezen midden december een kumquat in huis, een soort appelsienboom
-
Vietnamezen wonnen alle oorlogen waar ze in betrokken waren, en dat zijn er heel wat
-
To make on your own: Pho Bo
-
Interesse in de Vietnamese keuken? Hanoi Streetfood koken en reizen in Vietnam, Tom Vandenberghe
Cambodja
​
-
Ahmok wordt beschouwd als het nationaal gerecht van Cambodja, het bestaat uit vis gemarineerd in een mengsel van kokosmelk, citroengras, rode pepers en limoen
-
Cambodja stond onder Franse bezetting van 1863-1953
-
Meer dan 1,5 miljoen mensen zijn overleden tijdens het regime van de rode Khmer onder leiding van Pol Pot
-
De Cambodjaanse vlag is de enige vlag ter wereld die voorzien is van een gebouw, namelijk de Angkor Wat tempels
-
Het is 1 van de 3 landen die geen McDonalds heeft, JEUJ
-
1 van de street food gerechten is, gefrituurde vogelspin, Cambodja is trouwens het land om insecten te eten
-
Cambodjaanse keuken heeft veel invloeden uit de Thaise keuken, minder pikant
​
​Thailand
​
-
Thailand is HET land voor de ladyboys, vooral omwille van de acceptatie door de omgeving
-
Fruitshakes kan je overal op straat kopen, maar let op: er wordt meestal wel een flinke schep suiker op gedaan
-
In Ratchaburi is er nogal een lugubere bakkerij: er wordt brood gemaakt in de vorm van menselijke lichaamsdelen, meestal in schrikbarende exemplaren
-
In het Japanse restaurant Hajime in Bangkok kan je sushi bedient krijgen door… robots
-
Ken jij de film Thaitanic… Woehoehahaha
-
Ook in Thailand worden er veel insecten, schorpioenen, het achterste van een kip, wormen… gegeten. Gelukkig vaak gefrituurd
-
To make on your own: het nationale gerecht, Pad Thai
Onze reis met de trein eindigde in Thailand maar we vlogen naar huis met een tussenstop in Singapore en India.
​
Singapore
​
-
Singapore is een stad- en eilandstaat
-
Singapore is 1 van de veiligste hoofdsteden ter wereld, wordt ook wel ‘Disneyland met de doodstraf’ genoemd of ‘het enige winkelcentrum met een zetel in de VN’😊
-
Hier vind je de enige nachtdierentuin ter wereld
-
Het is 1 van de groenste steden ter wereld
-
De botanische Tuinen van Singapore staan op de Unesco Werelderfgoedlijst
-
Kauwgom is officieel verboden in Singapore, je kunt geen kauwgom kopen in de winkels, enkel op voorschrift in een apotheek
-
Nationaal gerecht is Chili krab
India
​
-
Wetenschappers verwachten dat India tegen 2050 het land met het hoogste inwonertal ter wereld zal zijn, 1,6 miljard mensen… evenveel als de inwoners van de VS en China tezamen
-
India is de grootste democratie ter wereld… respect!
-
New Delhi is de meest vervuilde stad ter wereld
-
Er zijn 17 officiële talen in India, daarnaast worden er nog meer dan 1600 dialecten gesproken
-
Om een Big Mac te kunnen kopen, moet de gemiddelde persoon in dit land bijna 6 uur werken
-
India heeft de laagste vleesconsumptie ter wereld
-
In India zijn alle grote wereldgodsdiensten vertegenwoordigd
-
India produceert 70% van alle specerijen in de wereld
-
“Live as you were to die tomorrow, learn as if you were to live forever!” Mahatma Gandhi
-
To make on your own: Aloo Gobi
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
ten natuurlijk :-)